Czy tylko leki mogą obniżyć poziom cukru we krwi?
Fitoterapeuci potrafią wymienić ponad 200 substancji pochodzenia roślinnego, które regulują poziom glukozy we krwi. Domowe napary i zioła z apteki nie zastąpią insuliny, ale mogą spowolnić rozwój cukrzycy i skutecznie wspomóc jej leczenie. Już setki lat temu ludzie leczyli się ziołami. Oprócz syntetycznych leków, w leczeniu cukrzycy warto sięgnąć także po zioła. Nie powodują skutków ubocznych jak tabletki, a stosowane regularnie charakteryzują się właściwościami obniżającymi poziom cukru we krwi. Wiele z nich znamy doskonale i możemy dostać w każdej aptece lub sklepie zielarskim. Herbata z morwy białej czy pokrzywy może zastąpić codzienną kawę, a przyprawy takie jak cynamon, nasiona kozieradka i czosnek nadadzą smak potrawom i dodatkowo zadbają prawidłowy poziom cukru we krwi.
Morwa biała
Niedawno dołączyłam do superfood, czyli do super żywności z ogromną dawką wartości odżywczych, a była znana i wykorzystywana już w starożytnej medycynie chińskiej, leczono nią katar, gorączkę oraz wysokie ciśnienie krwi.
Dziś morwa biała uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie, w tym także w Polsce. Jest niewielkim drzewem liściastym o białych owocach przypominających jeżyny.
Wyciąg z liści morwy dzięki zawartym składnikom hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów (sacharozy i skrobi) i ogranicza ich przemianę w glukozę. W wyniku tego procesu duża część węglowodanów pozostaje niestrawiona, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. W czasie badań klinicznych pacjenci z cukrzycą typu 2 codziennie otrzymywali kilka gramów suszonych liści morwy. W wyniku czego zaobserwowano u nich znaczne obniżenie się poziomu cukru we krwi oraz spadek złego cholesterolu.
Napary z liści morwy są nieocenionym napojem dla diabetyków, ale również dla osób z nadwagą. Blokada rozkładu węglowodanów zmniejsza odkładanie tkanki tłuszczowej, a zatem wspomaga odchudzanie. Liść morwy białej zmniejsza trawienie cukrów złożonych i wchłanianie cukrów prostych, przez co następuje zmniejszenie ilości spożytych kalorii.
Lecznicze substancje czynne z morwy białej blokując trawienie węglowodanów znakomicie wspomagają proces odchudzania oraz zmniejszają łaknienie na słodycze. Dzięki temu napar z liści morwy białej pomaga osobom chorym na cukrzycę nie tylko obniżyć poziom cukru we krwi, ale także panować nad swoim łaknieniem i dbać o prawidłową dietę, co jest szczególnie ważne przy tej chorobie.
Terapia ziołami nie może oczywiście zastąpić leczenia farmakologicznego, ale może je skutecznie wspomóc. Jest tania i co bardzo ważne bezpieczna, a jej stosowanie nie niesie za sobą skutków ubocznych. Lekoterapia w połączeniu z naturalnymi ziołami w wielu przypadkach przynosi jeszcze lepsze efekty leczenia i pozwala chorym na cukrzycę cieszyć się dobrym samopoczuciem.