Skip to main content
Home » Dieta diabetyka » Zioła mają moc
dieta diabetyka

Zioła mają moc

zioła
zioła

Czy tylko leki mogą obniżyć poziom cukru we krwi?

Fitoterapeuci potrafią wymienić ponad 200 substancji pochodzenia roślinnego, które regulują poziom glukozy we krwi. Domowe napary i zioła z apteki nie zastąpią insuliny, ale mogą spowolnić rozwój cukrzycy i skutecznie wspomóc jej leczenie. Już setki lat temu ludzie leczyli się ziołami. Oprócz syntetycznych leków, w leczeniu cukrzycy warto sięgnąć także po zioła. Nie powodują skutków ubocznych jak tabletki, a stosowane regularnie charakteryzują się właściwościami obniżającymi poziom cukru we krwi. Wiele z nich znamy doskonale i możemy dostać w każdej aptece lub sklepie zielarskim. Herbata z morwy białej czy pokrzywy może zastąpić codzienną kawę, a przyprawy takie jak cynamon, nasiona kozieradka i czosnek nadadzą smak potrawom i dodatkowo zadbają prawidłowy poziom cukru we krwi.

Morwa biała

Niedawno dołączyłam do superfood, czyli do super żywności z ogromną dawką wartości odżywczych, a była znana i wykorzystywana już w starożytnej medycynie chińskiej, leczono nią katar, gorączkę oraz wysokie ciśnienie krwi.

Dziś morwa biała uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie, w tym także w Polsce. Jest niewielkim drzewem liściastym o białych owocach przypominających jeżyny.

Wyciąg z liści morwy dzięki zawartym składnikom hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów (sacharozy i skrobi) i ogranicza ich przemianę w glukozę. W wyniku tego procesu duża część węglowodanów pozostaje niestrawiona, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. W czasie badań klinicznych pacjenci z cukrzycą typu 2 codziennie otrzymywali kilka gramów suszonych liści morwy. W wyniku czego zaobserwowano u nich znaczne obniżenie się poziomu cukru we krwi oraz spadek złego cholesterolu.

Napary z liści morwy są nieocenionym napojem dla diabetyków, ale również dla osób z nadwagą. Blokada rozkładu węglowodanów zmniejsza odkładanie tkanki tłuszczowej, a zatem wspomaga odchudzanie. Liść morwy białej zmniejsza trawienie cukrów złożonych i wchłanianie cukrów prostych, przez co następuje zmniejszenie ilości spożytych kalorii.

Lecznicze substancje czynne z morwy białej blokując trawienie węglowodanów znakomicie wspomagają proces odchudzania oraz zmniejszają łaknienie na słodycze. Dzięki temu napar z liści morwy białej pomaga osobom chorym na cukrzycę nie tylko obniżyć poziom cukru we krwi, ale także panować nad swoim łaknieniem i dbać o prawidłową dietę, co jest szczególnie ważne przy tej chorobie.

Terapia ziołami nie może oczywiście zastąpić leczenia farmakologicznego, ale może je skutecznie wspomóc. Jest tania i co bardzo ważne bezpieczna, a jej stosowanie nie niesie za sobą skutków ubocznych. Lekoterapia w połączeniu z naturalnymi ziołami w wielu przypadkach przynosi jeszcze lepsze efekty leczenia i pozwala chorym na cukrzycę cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Next article